Téma: instant

Jít s kůží na… roverskou schůzku

Věděli jste, že o zručnosti se hovoří přímo v jedné z čtyřiadvaceti kompetencí skautské výchovy?
Foto: Markéta Musilová - Blecha

Zní: „Rád/a se rozvíjí v tvořivosti a zručnosti.“ A platí stejně tak pro benjamínky, jako pro rovery a rangers. Hledáte inspiraci na konkrétní program, výzvu či projekt, kdy zručnost podpoříte v rámci vaší roverské skupiny? Přinášíme tip na něco neokoukaného – pojďte s kůží na schůzku!

Vzít si na paškál téma etické stránky módního průmyslu nebo schopnost vytvořit něco kvalitního a dlouhotrvajícího se stává ve věku roverů a rangers aktuálním tématem. Posouvá je dál totiž nejen v oblasti kritického vnímání dopadu na svět, ale třeba i v touze začít něco tvořit rukama a z lokálních zdrojů.

Jak na to?

Zvyšte citlivost k tomuto tématu skrze vzdělávací programy, jako je například Poznej své boty. Věnujte dostatek prostoru reflektivní části, u níž můžete mj. probrat, zda a jak se k tématu můžete postavit vy jako jednotlivci nebo jako roverská skupina. Máte chuť pustit se do nějaké výzvy s tím spojené, např. ušít si něco z kůže? Vyrobit si pouzdro na nůž, sekeru, boty? Co nějaká pěkná kabelka či peněženka? Chcete zjistit více o materiálech a alternativách, jako je veganská kůže či ekokůže? Vyzkoušet si opravy, swapy a jiné počiny bojující s nešvary fast fashion?
Věděli jste, že takovým počinem byste si splnili jednu z osobních výzev z databáze roverských projektů a výzev? viz bit.ly/projekt‑kuze

Foto: Iva Petříková

Šití z kůže není jen tak. Je třeba získat know‑how a kromě spotřebního materiálu na výrobu musíte mít i další pomůcky k výrobě, které běžně v KPZ nenajdete. Z tohoto důvodu ale může jít o pěkný projekt pro celý roverský kmen, v němž si každý najde svou roli. Taková aktivita může zafungovat jako tmelící prvek pro kmen, až s vizuálním přesahem v podobě vlastního výrobku. Jak by takový projekt mohl vypadat?

  • Pozvěte si někoho, kdo s kůží pracuje, zasvětí vás, půjčí materiál. Můžete zorganizovat celý workshop (klidně i pro zájemce mimo řady vašeho kmene). Pak už se pusťte do vlastních výrobků.
  • Materiál si pořiďte i jako společnou investici, kterou si budete sdílet a tvořit z ní různé předměty (vánoční dárky, užitné obaly na nářadí, kostýmové prvky na larpy apod.).
  • Naplánujte charitativní výrobu a prodejem vašich výtvorů něco nebo někoho smysluplně podpořte.
  • Spojte se například s místní kavárnou a vytvořte k tématu osvětovou výstavu.

Zkrátka nápadům vašeho kmene či jiné roverské skupiny se meze nekladou. Vytvořte si projekt na míru! A aby byl pro vás relevantní a dosažitelný, můžete využít pomůcku v podobě Checklistu k tvorbě vlastních projektů.

…a za rok na roverský ples!

Výše zmíněné je jedním z příkladů jak v rámci roverského programu téma zručnosti posunout dál a propojit ho i s propojeností světa. Začít můžete u programu na schůzce a navázat na něj buď osobními výzvami, nebo rovnou dlouhodobým týmovým projektem. A kdo ví, třeba se za rok od této iniciativy sejdete s vaším kmenem na roverském plese s vlastnoručně vyrobenými kabelkami či peněženkami se stejným vyšitým či vyraženým znakem. To bude panečku cool společná fotka!

Hledáte‑li inspiraci na jiné výzvy a projekty (nejen) k posílení zručnosti, ale zmíněné téma není pro vás to pravé, zabruste do databáze projektů a výzev na Roverském rozcestníku.

O autorech

Věnuje se revizi roverského programu. Občas si ráda něc