Téma: gejzír

Jak na užitečné rukodělky

Zdroj: Gardening know-how

Sestavili Jindra a Arya.

I když výsledek nemusí být vždy jako ze žurnálu, není nad to, když si člověk vlastníma rukama něco vyrobí a pak to může (ideálně dlouhé roky) používat. Pokud navíc takové aktivity zařazujeme do našeho programu s dětmi, učíme je tím zároveň plno užitečných věcí: dodržovat pracovní postup (nebo naopak improvizovat a přicházet s vlastními cestami), poznávat nové materiály, nástroje a techniky, odhadovat své síly, nevzdávat se v případě neúspěchu a zkoušet to znova. Přinášíme tipy na několik výrobků, které snad přinesou radost z tvoření i výsledek, který není samoúčelný a jeho tvůrci a tvůrkyně jej mohou s hrdostí nosit nebo používat.

Vyrábění z palet

Chcete si zkrášlit klubovnu a nevíte, co do ní? Sháníte křesla nebo stolky? Palety jsou skvělá věc a dost možná právě to, co hledáte! Sehnat se dají například na FB Marketplace, Bazoši nebo podobných bazarových stránkách. Co z palet uděláte, je už jen na vás. Budou to sedačky? Stolky? Skříňky nebo třeba vyvýšené záhony? Fantazii se zkrátka meze nekladou a inspiraci jde jednoduše najít na internetu.

Plátěné pytlíky

Pro nákupy na tábory či výpravy se často využívá hodně plastových pytlíků a obalů, které jdou ale jednoduše nahradit. Jejich vyrábění může být zároveň super aktivita na schůzky nebo do deštivého výpravového počasí. Na pečivo se hodí plátěné pytlíky, což jsou vlastně jen dva obdélníky přišité k sobě. Plátno je skvělý materiál i pro začátky šití na stroji. Pytlíky se také dají stejným způsobem ušít ze starých záclon. Pokročilejší si můžou ušít kapsář nebo plátěnku s uchem.

Voskované ubrousky

U látek zůstaneme, tentokrát ale budeme potřebovat bavlněnou látku a včelí vosk. Tense dá sehnat u místních včelařů, ale dá se i koupit ve výtvarných potřebách nebo drogerii. Z těchto dvou věcí vyrobíte moc fajn eko ubrousky, které můžete využívat dlouho. Stačí vosk na látce rozpustit v troubě, viz podrobný návod.

Zdroj: Šijte s námi

Zdobení oblečení

Družinky či oddíly se mnohdy jmenují podle rostlin, což může být inspirací třeba na táborech, kde často zdobíme družinová trička. Nasbírejte si na procházce barevné kytky nebo listy. Pak si je vyskládejte na tričko nebo plátěnku, květem na tričko. Když máte naskládáno, dejte přes ně utěrku a kytky by se měly otisknout na látku.
Další super způsob, jak si ozdobit oblečení, jsou různé druhy batiky (vázaná, sypaná, za studena… viz bit.ly/druhy-batiky).

Rozlišování příborů nebo plecháčků

Příbory, hrníčky nebo třeba keramické misky se dají sehnat poměrně levně, zároveň ale bývá boj, aby si je mezi sebou děti nespletly a nepomíchaly. Odlišit se dají buď pomalováním barvami na sklo, kov nebo porcelán (spolehlivější jsou ty, které je potřeba zapéct), nebo tak, že je ozdobíte pomocí polymerové hmoty (nejznámější z nich je „Fimo“). Pracuje se s ní podobně jako s plastelínou nebo moduritem, akorát po zapečení ztvrdne a na výrobku vydrží.

Foto: Monika Brýdová

Ostření a broušení

O pracovní nástroje, jako jsou nože, sekyry a pily, je potřeba se starat, zároveň pro naše svěřence a svěřenkyně může být poučné a názorné, když je k tomu pustíme. Mysleme na to, abychom měli kvalitní brousky a pilníky, poučme předem o bezpečnosti a buďme při prvních pokusech nablízku, aby k úhoně nepřišly děti, ani nástroje.

Pletení a háčkování

V poslední době jde o dost oblíbenou činnost, asi i proto, že je to velmi jednoduché! Pro začátek vám stačí háček nebo jehlice na pletení, příze a návod z YouTube. Vyrobit si můžete čelenku, čepici nebo šálu. A pokud si nevíte rady, kde přesně začít, pro pletení je ideální jednoduchá šála a pro háčkování tzv. babiččin čtverec. Když máte těchto čtverců více, můžete z nich poskládat prakticky cokoliv, na co si vzpomenete.

Foto: Milena Matějovičová