Iveta Zieglová – Ivuška, instruktorka lesní školy Stříbrná řeka
Na Stříbrné řece si hodně zakládáme na kvalitě potravin, protože špatné jídlo může zkazit dojem z jinak dobrého kurzu. Rozhodně se při výběru neřídíme jen tím, abychom ušetřili, i když samozřejmě hledáme ideální poměr cena – kvalita. Letos jsme měli díky projektu možnost používat Fairtrade čaje a cukr, které se také objevily na workshopu o zodpovědném a férovém obchodu a přípravě těchto surovin. Jediné, co byste na kurzech Stříbrné řeky hledali marně, jsou rohlíky. Kupujeme jen chleba, protože se lépe skladuje a déle vydrží.
Jan Pikna – Hurvínek, vedoucí roverského kmene v Brně
Určitě hodně záleží na tom, kdo jídlo na dané akci vaří, a tedy i nakupuje. Na prvním místě často bývá cena. Akce se snažíme dělat cenově co nejdostupnější, a proto si většinou při nákupu nevybíráme dražší, leč kvalitnější suroviny. Přesto se ale snažíme tuto stránku nezanedbávat a vaříme si i zajímavá a netradiční jídla (na táborové podmínky). Třeba na minulém táboře jsme vařili bez palmového oleje a sladkostí taky moc nebylo. Hlavní vždycky je, aby jídlo všem chutnalo.
Petr Tesař – Červenáček, vedoucí 5. oddílu sv. Jiří v Opavě
Na výpravách si kluci obvykle vaří samostatně v malých skupinkách. Předem dostanou recepty a sami si vezmou vše, co potřebují, čímž elegantně řešíme jejich stravovací omezení. Pokud je společné jídlo, jsou kritéria výběru potravin následující: ať to mohou všichni (celiaci i nejrůznější alergici), kvalita (čerstvé nebo s minimem konzervantů), původ (ideálně ČR) a cena.