Téma: odborky

Na den kuchařem?

Vaření ve stezkách a odborkách
Foto: Lucie Horáková – Basa

Kdo u vás v oddíle vaří? Dostanou se děti k opravdovému vaření, nebo služba jen myje nádobí a uklízí? Zapojujte je do služby tak, aby si vyzkoušely všechny činnosti – od nošení dřeva a zatápění v kamnech, přes krájení, obalování, míchání a zdobení až po mytí nádobí. I za cenu toho, že nebude vždy vše úplně dokonalé. Úkoly k tomuto tématu najdete ve stezkách. Ty se mohou stát dobrým vodítkem, co do oddílové činnosti zapojit.

Benjamínci mohou pomáhat s nákupem: vezměte je do obchodu a nechte je hledat a nosit do košíku jídlo, které určíte.

Vlčata a světlušky zvládnou připravit se šestkou něco jednoduchého, např. zeleninový nebo ovocný salát (2. stupeň), nebo jednoduché jídlo, např. špagety nebo brambory s masovou omáčkou (3. stupeň). Děti tohoto věku by už měly vědět, kolik stojí nejčastěji kupované potraviny a v jakých jednotkách se prodávají (3. stupeň).

Skauti a skautky dokáží uvařit pro družinu či rodinu nové jídlo podle kuchařky včetně nákupu surovin (ve stezce – Cesta Země: Hledání řešení). S družinou zvládnou uvařit jídlo o několika chodech (Cesta Vody: Družina jako tým) a oběd pro oddíl na výpravě nebo na táboře (Cesta Vzduchu: Praktický život). Doma uvaří pro ostatní oběd nebo teplou večeři (Cesta Ohně: Praktický život). Tipy najdete v metodice Co umím a znám.

Roveři a rangers by si už sami měli umět připravit jakékoli jídlo. Podporujte chuť se učit stále složitější jídla. Plánujte jídla na expedici, vařte za složitějších podmínek, překonávejte výzvy!

Vařte z poctivých surovin. Rozvíjejte spolupráci družiny, aby byla prostředím, kdy z chyby (přesolené brambory) vznikne prostor pro hledání řešení (přiděláme další brambory a uděláme kaši, aby jídlo nebylo tak slané).

Máte někoho, koho vaření opravdu baví? Vyzkoušejte odborku Kuchař / Kuchařka! Jak se pozná dobrý kuchař? Umí cokoliv nakrájet a zná základní způsoby zpracování surovin. Mezi další dovednosti, velmi praktické pro oddíl, patří řízení služby v kuchyni celý den, tedy správné rozvržení prací mezi ostatní, péče o hygienické zásady, zabezpečení mytí nádobí i odstranění odpadků. Odborka obsahuje také rekordních 27 úkolů z Ukaž se!, kde si každý vybere, čím oslní žaludky ostatních. Více o odborce najdete na odborky.skaut.cz/kuchar.

O autorech

Zástupkyně hlavního kapitána vodních skautů, členka t