Téma: kontext

Dekáda s benjamínky

O benjamínky se v oddílech staráme už desátým rokem. Ale co o nich vlastně víme?
Foto: Jakub Kozák - Ozzi

Co všechno se za tu dobu změnilo?

Všechno oficiálně začalo v roce 2013, kdy členové náčelnictva schválili benjamínky jako novou výchovnou kategorii. Tímto krokem i v jistém slova smyslu oficiálně specifikovali početnou skupinu předškolních dětí, která už existovala buď v samotných družinkách, nebo byla schována do družin vlčat a světlušek. Následně, zhruba rok poté, byla vydána Strategie 2022. Píše se v ní, že byla schválena výchovná kategorie benjamínků. Toho času byl vytvořen základní koncept a některé nástroje výchovného programu, ale ještě nebyla zcela dokončena metodická podpora. Ale to bylo už relativně dávno a mnohé se od té doby značně posunulo.

Foto: 9. oddíl benjamínků Divoši, Úvaly

Ben, Já i Mína prošlapáváme Pěšinku

Prvními oficiálními materiály byly pracovní listy, vytvořené pod vedením Michaely a Tomáše Pokorných, Denisy Sochorcové a kolektivu, a Pěšinka (stezka pro benjamínky). Jejich vzniku předcházelo mnoho hodin práce pracovních skupin a poprvé byly k zakoupení v Litomyšli na Valném Sněmu 2014. Vydané materiály se stále používají. Už od začátku se objevovaly první otázky spojené s používáním obou materiálů. Brzy byl hlad po metodické podpoře. V první metodice Benjamínci z počátku roku 2016 se velmi zdůrazňuje, že se jedná o zcela novou kategorii, a proto neobsahuje tolik příkladů z praxe. Momentálně se chystá však nová revidovaná metodika, v níž lidé z pracovní skupiny využívají své mnohaleté zkušenosti s vedením benjamínků, a tak bude na zkušenostech založená více než ta minulá.

V roce 2016 společně s metodikou vyšlo v dubnu i pilotní a zároveň zkušební číslo časopisu pro nejmenší s tématem svatého Jiří. Zkoušelo se, jaké budou reakce na čistě grafický časopis. A vzhledem k tomu, že Ben Já Mína vychází dál a byla úspěšně zavedena mezi ostatní skautské časopisy, musely být pozitivní. K časopisu existuje i metodika. Ta může podstatně zvýšit počet aktivit, které lze na schůzkách s časopisem podnikat. Pouze s časopisem vytvoří vedoucí pro děti jednu aktivitu, s metodikou například pět. Doprovodně lze k časopisu využít také pracovní listy a karty Ben Já Mína.

Foto: Lucie Horáková – Basa

Bývalé obavy

Vznik nové výchovné kategorie už od začátku provázely obavy. Tou největší obavou bylo možné vykrádání programu a s ním související vyskautování.

Na začátku fungování kategorie se ukazovalo, že vedoucí benjamínkům často vybírali program, který se hodil spíše pro vyšší věkovou kategorii. Hrozila proto ztráta motivace a odchod z oddílu před plánovaným postupem do další kategorie. Dneska už to naštěstí není aktuálním tématem. Pavla Sýkorová – Gymi dělala před revizí metodiky průzkum programu benjamínků, jehož sběr dat probíhal mezi červnem a srpnem 2022. V něm se na tuto otázku také zaměřila a ukázalo se, že obava není platná. Vedoucí se dokonce divili, proč jim je taková otázka pokládána, a přikládali historky o tom, jak se pokusili připravit složitější program a zjistili, že to nefunguje. Benjamínci neumí číst ani psát,  vykrádat tak vyšší kategorie ani není jednoduše možné.

Založení benjamínků mělo v mnoha případech opačný efekt, než byl očekávaný silný odliv členů. Zabránilo totiž odchodu vlčat a světlušek, které přestával bavit program. Museli se často přizpůsobovat mladším členům oddílů, kteří ještě neovládali čtení a psaní. Velkým pozitivem v této oblasti bylo zahrnutí první třídy do benjamínků. Vstup do školy je náročný, proto je pro děti příjemnější být v benjamíncích, kde se na ně neklade tolik nároků jako ve škole a mohou tam být v klidném prostředí.

Kolik se registrovalo benjamínků v průběhu let?

20131
20141499
20153151
20164130
20174437
20184687
20195192
20205682
20215509
20226043
20236366
Oficiální data ze skautISu

Poznámka: Čísla uvádí nejen oddíly benjamínků, ale také benjamínky patřící do oddílů vlčat a světlušek a rodinného skautingu.

Sejdeme se na Pěšince

Rok 2016 byl pro kategorii benjamínků velmi produktivní. Konala se v něm i poprvé akce Sejdeme se na Pěšince. Vznikla jako prostor pro debatu, metodickou průpravu a čerpání inspirace vedoucím benjamínků. Naposledy se konala loni. A vyplynulo z ní, že vedoucím benjamínků chybí kvalifikační kurzy zaměřené více na benjamínky. Vedoucí benjamínků jsou široké spektrum od RaR a dospělých, kteří prošli skautingem, až po dospělé nováčky (ať už z řad navrátivších se s dětmi, nebo úplně nových vedoucích). Všechny však spojuje to, že benjamínci jsou kategorie se specifickými potřebami, které současné kurzy nereflektují. Zároveň by velmi ocenili možnost potkat se s dalšími vedoucími benjamínků a poznat tím kategorii lépe.

Co benjamínky čeká v budoucnu?

Zdroje:

  • korespondence s Pavlou Sýkorovou – Gymi
  • Jana Vytásková – Pět let s benjamínky, Skautský svět, duben 2018
  • Skupina Náčelnictva Junáka pro strategii – Strategie 2022

O autorech

Studuje dějiny umění v Brně. Tam také organizuje autors