Téma: oddílová poradna

S vlčaty umíš bezva zábavu. Ale má smysl?

Foto: Petr Kalousek – Robinson

„V našem vlčáckém oddílu se dělají programy na zábavu a na efekt – silné symbolické rámce a kostýmy, hlavně aby to bavilo děti i vedoucí. Vedení se nesnaží vlčata systematicky rozvíjet, činnost nemá směr. Co s tím?“

Tato otázka padla na prosincové Výchovné poradně – online setkání výchovných zpravodajů a všech, kdo usilují o lepší skautskou výchovu ve svých oddílech či střediscích. Poradna probíhá vždy první středu v měsíci od 20.00. Připoj se i ty. Je vhodné si připravit otázku či téma, ale můžeš přijít jen poslouchat a inspirovat se zkušenostmi ostatních.

Jádrem problému byl hlavní vedoucí oddílu, který skauting vnímá spíš jako kroužek, ve kterém baví děti. Další vedoucí pak snadno naskočí na stejnou vlnu. Zvyklost se může proměnit v železnou košili a nakonec i v brnění, které nerozbijí ani noví vedoucí inspirovaní skautskými kurzy. 

Prvním krokem byl měl být upřímný, férový rozhovor s daným vedoucím. Chybí mu inspirace, podpora ostatních vedoucích, energie? Neví si rady se zdivočelými vlčaty, nedaří se mu připravovat smysluplný a zároveň atraktivní program? Je přesvědčen o smysluplnosti svého programu? Nebo se mu zkrátka nechce činnost hlouběji promýšlet? Díky odhalení příčiny mu budeme moci nabídnout potřebnou podporu.

Pak můžeme zapojit další vedoucí oddílu a hledat slabá místa v železné košili zvyku. Jak probíhá příprava schůzek a výprav? Možná stačí ve vhodnou chvíli položit pár dobrých otázek: „Co chcete, aby se kluci na této výpravě naučili? Co budou potřebovat umět na táboře?“ K zacílení činnosti pomůže třeba Závod vlčat a světlušek, když na přípravu už zbývá jen několik schůzek a výprav. Pomoci může také Hodnocení kvality nebo Semafor pro oddíly (kvalita.skaut.cz). 

Inspirací může být i dobrá praxe jiných oddílů, když na střediskové radě představí své plány pro nadcházející měsíc. „My se budeme věnovat zdravovědě, máme domluvenou i návštěvu na záchrance.“ „A my se na schůzkách připravujeme na zimní táboření, koncem února pojedeme na víkendovku do Rychlebek s přespáním pod stany.“ S přípravou výchovného plánu můžeme vlčáckému oddílu pomoci. 

Poslední možnost je výměna vedoucího oddílu, pokud to nejde nějak jinak. Třeba se nám podaří nabídnout mu jinou roli, ve které bude spokojenější. Ať už se rozhodneme pro jakoukoliv strategii změny, otevřená a férová komunikace pomůže předejít konfliktům a nedorozuměním.

O autorech