Téma: udržitelnost

Jak naše talíře otáčí světem

Příběhy skryté za potravinami, které jíme
Foto: Petr Kalousek – Robinson

Správné a chutné přípravě pokrmů předchází plánování – tedy tvorba jídelníčku. Na následujících řádcích si ukážeme, na co vše myslet při sestavování tohoto plánu. Nejdříve si odpovězme na základní otázky:

Pro koho budeme vařit? U vlčat a světlušek spíše volíme jídla obvyklá (na která jsou děti zvyklé třeba z kvalitních školních jídelen) a jednoduchá, v nichž vyniknou základní chutě, naopak u roverů můžeme experimentovat a zařazovat pokrmy netradiční. 

Kde budeme vařit? Informujeme se o možnostech vaření. Bude-li zavedena elektřina, lze naplánovat např. krémovou polévku připravenou pomocí mixéru. Stejně tak můžeme zvažovat i pečení v troubě. 

Za kolik budeme vařit? Ve spolupráci s hospodářem akce si ujasníme, jak drahé pokrmy připravíme, resp. jaké suroviny si můžeme dovolit nakoupit. Nebojte se dát jídlu rozpočtovou prioritu, je to investice do zdraví i spokojenosti vašich členů (potažmo rodičů). Ušetřit lze nákupem ve velkoobchodech, v e-shopech či získáním daru nebo nezávadných „zmetků“ z výroby lokální potravinářské firmy. V létě rovněž potěší přebytky ovoce či zeleniny ze zahrádek rodičů. 

Kdo bude vařit? Odpovědí si ujasníme, jak moc náročná jídla z hlediska počtu kuchařů a času můžeme do plánu zařadit. U náročných jídel (např. ovocné knedlíky) se uplatní každý člen služební družiny či vedení, naproti tomu zamíchání jogurtu na svačinu zvládne jedna osoba. Touto otázkou byste se měli pravidelně zabývat na poradách akce. 

 Před samotným naplněním prázdného jídelníčku bychom měli znát harmonogram. Pokud jsou v něm zařazeny fyzicky náročné aktivity, měli bychom myslet na zvýšený příjem energie. U každé potraviny lze najít informaci o jejím energetickém a látkovém složení – tzv. nutriční (výživovou) hodnotu. Přibližně by měla platit energetická bilance příjem = výdej. Dodržet by se pak měl správný poměr jednotlivých složek (proteiny, tuky, sacharidy, minerály a vitaminy). Jako vedoucí nebo kuchaři nejsme nutričními odborníky (nic nemusíme propočítávat), takže nám postačí, když se budeme držet zásad, o kterých se lze dočíst na webu iniciativy Vím, co jím (vimcojim.cz). Tam nám poradí i pomocí videí, jak se v tématu zdravého stravování i životního stylu orientovat. Pozornost klademe i na trávení: tučné pokrmy se tráví nejdéle, tedy po vepřu-knedlu-zelu by neměly následovat běžecké závody, na druhou stranu po nich vydržíme nejdéle zasyceni. Naopak po sladkém jídle získáme relativně rychle energii, zato za chvíli pocítíme hlad. 

Při volbě a kombinaci jednotlivých jídel vycházíme z pravidel zdravého životního stylu. Podle Světové zdravotnické organizace jsou to tyto: pestrá strava, ve které převažuje rostlinný původ, důraz na čerstvé a lokální ovoce a zeleninu, nahrazení tučných mas libovými, omezení sladkých jídel a pokrmů a solení, konzumace mléčných výrobků jako je kefír, tvaroh či sýry. Životní styl je záležitostí individuální, a pokud máme kapacity, měli bychom v jídelníčku zohlednit jeho různé styly (např. vegetariánství) i zdravotní omezení (intolerance laktózy). Více opět na vimcojim.cz.

Pojďme si nyní ukázat principy, které by měl jídelníček zohledňovat:

Připravujeme za den 5 chodů, z nichž alespoň jeden je teplé jídlo (vyhláška o zotavovacích akcích). ⚜️ Ráno nabízíme různé teplé nápoje – čaje černé, ovocné, bylinkové, horké mléko, kakao, meltu… ⚜️ Po celý den by měla být k dispozici voda, příp. voda s citrusy a bylinkami, čaj, minerálky (slazené nápoje nejsou třeba). ⚜️ Masový pokrm volíme jednou za dva dny, spíše drůbeží (kuře, krůta), občas vepřové či hovězí. Alespoň jednou týdně bychom měli připravit pokrm z ryby. ⚜️ Střídáme přílohy (různé varianty brambor, rýže, těstoviny, pohanka, bulgur, příp. knedlík). ⚜️ Střídáme i styly úprav pokrmů – vaření, pečení, dušení, výjimečně a omezeně i smažení. ⚜️ Nezapomínáme na luštěniny (fazole, hrách, čočka, cizrna). Účinek nadýmavých jídel částečně eliminujeme přidáním kmínu nebo bylinek (saturejka, anýz, …). ⚜️ Volíme různé druhy cereálního (pšeničného, žitného) pečiva (rohlíky, housky, chleby, veky, bagety), řidčeji pečivo z bílé mouky. ⚜️ Měly by převažovat rostlinné tuky (oleje) nad živočišnými (máslo, sládlo). Rostlinné oleje rovněž najdeme i v některých plodech (ořechy, slunečnicová semena, mák, …). Vedle smetanových pomazánek či másla volíme i kvalitní margaríny. ⚜️ Porci ovoce a zeleniny podáváme za den vícekrát, přičemž zeleniny by mělo být (v nějaké podobě) více než ovoce. ⚜️ Nezapomínáme na rozmanité mléčné výrobky.

Foto: Petr Kalousek – Robinson

A kolik že toho bude?

Množství snědeného jídla závisí na věku strávníků, oblíbenosti i na počasí. V letních tropických dnech nemusíte nutně podávat na oběd teplou polévku (tu si spíše nechejte na večeři) a zvolte lehčí jídla. Při sestavování nákupního seznamu by měly pomoci recepty, ve kterých je uvedený rozpis.

Odhadnout a uvařit přesné množství jídla je oříškem pro každého kuchaře. Pro hladovce i pro případ nedostatku navařeného pokrmu doporučuji mít vždy něco v zásobě: pečivo, máslo, sýr či více ovoce a zeleniny. 

Mějte na paměti, že jídelníčky jsou plány a že plány nejsou dogmata, dají se měnit podle potřeby i v průběhu akce. Nezapomeňte: kvalitní stravování na skautských akcích je především investicí do vašeho zdraví i do dobré nálady. A protože jsem většinou zastáncem zlaté střední cesty, rád bych tento článek ukončil tímto: neexistuje zdravá či nezdravá potravina, jsou jen zdravější a méně zdravé složky potravin. Vše je především o množství, tedy slovy Paracelsa: „Jed od léku odlišuje pouze podávané množství.“

Ukázkový jídelníček

Všechna zde uvedená jídla jsou vyzkoušená v táborové kuchyni. Tato ukázka vznikla sloučením táborových jídelníčků dvou oddílů za zachování principů uvedených v článku. Zaujmou-li vás konkrétní chody, neváhejte si vyhledat recept na internetu.

SNÍDANĚPŘESNÍDÁVKAPOLÉVKAOBĚDSVAČINAVEČEŘE
 



švédský stůl
ovesná kaše s ořechy a ovocem, čajjablko + buchta od rodičůzeleninová polévka se sýrovými nokyburritossalát coleslawšpagety aglio olio peperoncino
chléb s tvarohovou pomazánkou, bílá kávatáborový pribináčekhrachovo-hrášková polévkahovězí guláš, knedlíknektarinka / broskevpalačinky s marmeládou a tvarohem
müsli s mlékemchléb se sardinkovou pomazánkouzelňačkašťouchané brambory s brokolicí a kroupamijogurt s ovocemčočkový salát se zeleninou
chléb s vajíčkovou pomazánkou, meltatáborové tiramisu (smetanovo-kávový dezert s piškoty)kuřecí vývarkuřecí kari na kokosu‚ rýžeovocný salátzeleninové pohankoto se strouhaným sýrem
porridge, čajvýlet – jablko, chléb, sýr, kedlubna, kvalitní kus čokolády (např. Toblerone)


rybí filé, míchaný květák s hráškem a bramborami
housky s máslem a strouhaným sýremšopský salát s rýžovými chlebíčkycuketová polévkašpízy se zeleninou a bramboramitvarohový dezertkuskus se špenátem a smetanou
kukuřičné lupínky s mlékemchléb s tuňákovou pomazánkoufazolová polévkaovocné knedlíky melounsalát z brambor a vajec
chléb s česnekovou pomazánkou, bílá káva (melta)banánrajská polévka z rajčatkuřecí steaky se zeleninoupudink s piškotemkrémové rizoto s řepou
jáhlová kaše s ovocem, čajdružinové výlety – družiny si zajišťují jídlo samy


karbanátky s bramborovou kaší
vajíčka se slaninou, džustvaroh s ořechy a ovocemkulajdaindická čočkachléb s pomazánkou z červené řepytěstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou
koláče, kakaomrkvový salát s ananasem a křenemkvětáková polévkakrůtí kung-pao s nudlemimelounpohanka se žampiony a rukolou
chléb s pažitkovou pomazánkou, čajbanánový dezertpórková polévkarybí filé na zelenině a česneku s bramborami ovocný salátcizrnový paprikáš s těstovinami
chléb s mrkvovou pomazánkou, bílá kávaokurkový salát se smetanoubroskvovápolévkavepřo-knedlo-zelo s vlastními knedlíkylívancezapečené brambory s rajčaty a olivami
pohanková kaše, čajhruškazeleninová polévka s kuskusem (ze zbylé zeleniny)mexický guláš, rýžeobložené bagety + jablko 

O autorech

Skautuje v Břeclavi, studuje v Brně chemii a vaří na LK