Téma: recenze

Karty Bezrákosky

Máte členy/ky, kteří vyrušují, neposlouchají a někdy i provokují? Tak to by vám mohla pomoci metodická pomůcka, která vznikla na půdě Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Jméno Bezrákosky poukazuje na odstranění starých a neefektivních trestů, jako byla například v názvu zmíněná rákoska. Karty poskytují konkrétní nápady na to, jak řešit problémové situace, jako je vyrušování, nevěnování pozornosti a jiné. Tedy situace, které řešíme i my, skautští vedoucí, v naší činnosti. Špatné techniky řešení „problémů“ často vycházejí z naší minulosti – toho, jak to známe. I proto bychom měli mít snahu dělat věci jinak.

Karty, které se dají zakoupit na stránkách obchodního centra brněnské univerzity, se také na stejných stránkách dají stáhnout a vytisknout. Mají dvě strany – na jedné je popis techniky doplněný obrázkem a na druhé je příklad situace, ve které se dá využít, a grafy komentující efektivitu a četnost využití techniky.

Spousta technik (ne všechny) je založená na předešlé domluvě, kterou je potřeba realizovat s jednotlivcem či skupinou. Při vysvětlování další činnosti, například po nějaké aktivitě, když jsou děti rozdováděné, může být  těžké vysvětlit další program. Děti se stále baví, sdílejí své pocity a nevěnují se vysvětlování další činnosti. S tím nám může pomoci karta Odpočítávání. Když se řekne poslední domluvené číslo – všichni se ztiší.

Neverbální narážka (zvednutí ruky, překřížení paží…) zachytí pozornost, a pokud ji zopakují všichni, kdo ji vidí u někoho jiného, dostane se nakonec ke všem a skupina se postupně ztiší.

Využití karet snižuje používání zkratkovitých technik (zvýšení hlasu, shazování…) a naopak posiluje dlouhodobé klima ve společenství. Přece jen je lepší vyhnout se zvyšování hlasu na malou světlušku, která má během schůzky spoustu všetečných nesouvisejících otázek, a místo toho se s ní domluvit, že jí na všechno rádi odpovíme například po schůzce – jak navrhuje karta Určit si hranice.

Karet je celkem třicet dva a obsahují různé techniky na rozličné situace, proto doporučuji si je alespoň prohlédnout. A můžete si je vytisknout a vyvěsit v klubovně nebo je nosit u sebe a ve volných chvílích do nich koukat. Dobře by mohlo fungovat i s nimi seznámit svoji oddílovou radu a zkusit některé situace přetvořit do skautského kontextu.

Více informací a karty ke stažení: bit.ly/bezrakosky

O autorech