Téma: recenze

Jak vyprávět příběhy dětem

Dnes jsme ze všech stran obklopeni opravdu silnými a vydařenými příběhy. Kvůli tomu můžeme mít pocit neschopnosti vymyslet takový příběh, který posluchače skutečně zaujme. Zdá se, že všechny dobré náměty na příběhy jsou již vyčerpané. To naštěstí není pravda. Tato kniha odhaluje, že každý má dostatečné předpoklady k tomu vymyslet dokonce celý fiktivní svět.

Kniha je rozdělena do devíti kapitol tak, aby byl čtenář během jejího čtení schopen postupně nabývat zkušeností vypravěčského umění. První z nich se zabývá úplnými základy a ta poslední už využívá všech zkušeností a znalostí z kapitol předešlých. Silnou stránkou knihy jsou doporučovaná cvičení. Ta mohou pomoci se zažitím způsobu vyprávění uvedeným v knize. Kromě nich je zároveň za každou částí autory knihy napsán tzv. vzorový příběh. Ten vždy ukazuje využití nové metody předávání příběhů v praxi. Velkou předností knihy je i práce s hlavními myšlenkami. Ty jsou na stránkách umístěny do šedého kruhu, aby upoutaly co nejvíce pozornosti a čtenáři neunikly.

Tato publikace je určena převážně rodičům a pedagogům, takže by si ji, dle mého názoru, měli přečíst i skautští vedoucí bez ohledu na jimi vedenou věkovou kategorii.

Kromě vypravěčských metod je zde popsáno, jak dochází k postupnému růstu pouta mezi lidmi během předávání příběhů. Také se tu dá najít inspirace na ozvláštnění programů nebo to, jak pomocí příběhů motivovat do výzev.

Autoři popisují pouze práci s dětmi předškolního věku, ovšem je dobré vyprávění příběhů hojně využívat i u vlčat a světlušek, jelikož je to jedna z hlavních metod výchovy. Některé z technik zde uvedených se ale dají využít i u skautů a skautek. Jak je v knize napsáno, příběhy člověka neomrzí v žádném věku a všechno díky nim může být zábavnější. Mohou sloužit jako dobrý nástroj při programech duchovní výchovy nebo jako netypická stmelovací aktivita. Z vlastní zkušenosti vím, že je oblíbené i jednoduché čtení knihy, kdy jeden člověk čte a ostatní poslouchají, tak proč to nezkusit také s příběhem vlastním.

I přes všechny výše zmíněné klady knihy, včetně zdařilé grafické stránky, je potřeba ke knize nepřistupovat s až moc velkým očekáváním. Nedozvíte se zde pravděpodobně nic velkého, z čeho by vám spadla brada, spíše se vám při čtení potvrdí to, co už podvědomě víte. V tom je ale podle mě síla této knihy. To, že si čtenář při čtení všechno plné uvědomí, nejspíše poprvé, a bude schopen to dále aktivně, díky navrhovaným cvičením, využívat.

O autorech

Redaktorka Skautingu, která ráda čte.