Téma: rozcestník

Kutilství ve skautských časopisech a na kurzech

Časopisy nabízejí metodickou podporu vedoucím, tak proč je nevyužít i k nápadům na vyrábění? Pobavíme se také o kurzech, které rozvíjejí zručnost
Foto: Richard Dobřichovský

Ben Já Mína

Stínítko na sklenici
(prosinec 2023, str. 22–23)

Můžete si je vytisknout a vystřihnout podle předlohy, nebo si vytvořit vlastní. Budete potřebovat hlavně nůžky. Pak jen stačí přilepit stínítka na sklenici a pozorovat hru stínů.
bit.ly/bjm_stinitko

Vynálezcův hrad
(říjen 2023, str. 3)

Pomocí kartonu, kolíčků, dřevěné špachtle, víčka od pet lahve a tavné pistole můžete sestrojit katapult. A můžete s dětmi vyzkoušet, který materiál létá nejlépe.
bit.ly/bjm_hrad


Světýlko

Ježčí rodinka
(říjen 2023, str. 12–13)

Budete potřebovat samotvrdnoucí hmotu, špejle, korálky, slunečnicová semínka. Tuto výrobu můžete spojit s vytvořením obydlí pro ježky, takzvaného ježkovníku. Návod naleznete na bit.ly/sv_jezci.

Hmyzí domeček
(červen 2023, str. 23)

Stavba domečku pro hmyz nemusí být nic těžkého, jak se můžete přesvědčit v tomto návodu. Můžete použít šišky, drobné větvičky, suché listí, staré dřevo a podobné věci. Poté je jen potřeba vámi vybraný materiál vložit do trubky či dřevěného domečku. bit.ly/sv_hmyzi_domecek


Skaut

Voskové baňky a třpytivé miniakvárium
(prosinec 2023, str. 24–25)

Na voskové baňky budou potřeba baňky a vosk, ale také se vám bude hodit ořezávátko, malá lžička a fén na vlasy. Miniakvárium pak není o nic náročnější, potřebujete sklenici, chlupaté drátky, glycerol, vodu, tavnou pistoli a třpytky.
bit.ly/sk_banky

Pletení turbánku
(říjen 2023, str. 18)

Turbánek má ve skautském prostředí výhradní postavení. Je to jeden ze dvou způsobů, jak upevnit svůj šátek. V říjnovém čísle Skauta se můžete naučit, jak na to. bit.ly/sk_turbanek


Roverský kmen

Svíčky pro Ukrajinu
(duben 2023, str. 19)

Na Ukrajině se stále bojuje a zima je neúprosná. Pomozte výrobou svíček. Budete potřebovat starou plechovku, vosk, knoty a nádoby na vaření. Více informací je možné najít na webu www.skaut.cz/svickyproukrajinu.
bit.ly/rk_svicky

Pukec – nemysli a vystřel
(prosinec 2014, str. 15)

Pukec je živá stolní hra pro dva hráče. Je potřeba herní plocha se dvěma gumičkami a dřevěné žetony – puky. Vše si zvládnete vytvořit pomocí dřeva, desky s klouzavým povrchem, gumičkami, vruty a lepidlem. Poté, co hrací plochu dokončíte, tak se můžete pustit do porážení soupeře tím, že nastřílíte všechny puky na jeho stranu.
bit.ly/rk_pukec


Kutilské kurzy

Šikovné ruce

Tento pražský kurz svým účastníkům za jeden víkend představí několik dovedností. Mezi ně patří třeba: výroba vázané stavby, rozdělávání ohně, knihvazačství, lukostřelba nebo výroba košíků. Kurz se rok co rok upravuje, tím pádem může pokaždé přinést něco nového. Nenaučíte se sice vše perfektně, ale získáte dobrý základ.

Letošní termín: 13.–15. 9. 2024 – Roztoky u Prahy

Více informací na sikovneruce.skauting.cz

Lanáč

Jedná se o kurz, který se zaměřuje na stavbu lanových překážek a drah. Nabízí tři samostatné části práce s lany – nízká, vysoká a speciální lana. Účastníci se seznámí mimo jiné s bezpečnostními pravidly lanových aktivit, s materiály, které jsou používány, a se způsoby natahování lan… Kurz také obsahuje program o první pomoci.

Letošní termíny:
1.–5. 5. 2024 – nízké lanové překážky (NL)
22.–26. 5. 2024 – vysoké lanové překážky(VL)
20.–22. 9. 2024 – speciální lanové překážky (SL)

Více informací na lanac.eu

O autorech

V roce 2022 se zúčastnil kurzu Šikovné ruce, kde si osvo