Téma: metodika

Roveři a rangers ve smečkách a rojích

Foto: Alžběta Pecháčková - Bibi

Roveři a rangers (RaR) tvoří důležitou součást smečky, roje či oddílu vodních vlčat a žabiček. Jak je motivovat k práci pro oddíl a přitom jim dát dostatek prostoru pro jejich vlastní roverský program?

Kdo jsou roveři a rangers ve smečkách a rojích

Mladší RaR jsou důležití pro plynulé fungování smeček a rojů. Postupně se zapojují do vedení, získávají zkušenosti a dochází díky nim k přirozené obměně vedoucích. Jejich hlavním úkolem bývá pomoc na schůzkách a výpravách, případně mohou být přímo vedoucími šestky. Důležitá je pro ně parta a vazby, které vznikly během jejich skautské cesty, a proto je velmi důležitý roverský kmen.

Roveři a rangers jsou stále výchovnou kategorií. Proto je důležité, aby měli možnost zažít roverský program v celé jeho šíři. Poznat rovering jim pomůže Kompas, jehož 10 aktivit je realizovatelných i při zapojení do oddílu vlčat a světlušek.

Kde brát a nekrást

Pro každou věkovou kategorii jsou důležité přestupy mezi jednotlivými věky a oddíly. RaR často prošli naší smečkou nebo rojem jako malí, ale za tu dobu si na své skautské cestě udělali řadu dalších vazeb. Může se tedy stát, že skautský oddíl v nich vidí svou budoucnost a chce, aby zůstali tam.

Na středisku by proto měly vzniknout dohody o přestupech mezi jednotlivými kategoriemi, tedy kolik členů jsou schopny skautské oddíly a družiny v jednom roce vzít, a stejně tak dohoda o podpoře přestupu RaR.

Co to v praxi znamená? Skauti a skautky jsou ještě ve věku rádců informováni o tom, že mohou být aktivní i u jiného oddílu či jiné věkové kategorie. Zástupci oddílů s nimi mohou uspořádat setkání, na kterém jim přiblíží svoje fungování. Mohou dostat nabídku účastnit se schůzek a jiných akcí a zjistit, jaká je to s vlčaty a světluškami radost, a navázat vazby s dalšími vedoucími. Nemělo by se však jednat o povinnost, nýbrž o nabídku vyzkoušet si něco nového. Nabídka může být součástí roverských projektů, z nichž si RaR budou vybírat. Ve spolupráci s vedením kmene je můžeme takto motivovat k dalšímu zapojení ve středisku, a to na stálo, nebo jednorázově. Mladší RaR mohou slyšet na kratší zapojení, starší si už třeba troufnou i na náročnější role přímo ve vedení smeček, rojů nebo oddílů.

Foto: Lucie Horáková – Basa

Velkým přínosem je fungující roverský kmen, kde se RaR mohou setkávat a podnikat vlastní aktivity. V kmeni jsou společně se svými vrstevníky – s těmi, s nimižprošli skautskou družinou, tudíž o ně nepřichází, stále s nimi zažívají dobrodružství, ale zároveň se mohou realizovat ve smečce a roji. Roverský kmen tak může usnadnit fungování RaR u mladších výchovných kategorií a vhodnými nástroji je v tom podporovat.

V tomto věku se objevuje i řada „navrátilců“, kteří dřív odešli z oddílu a nyní hledají cestu zpět. Často se vyplatí mít o těchto klucích a holkách napříč střediskem přehled a nechat jim otevřenou cestu pro návrat. Vrací se, protože opravdu chtějí, a jejich motivace je vyšší. Můžeme je zvát například na výpravy nebo na schůzky a postupně je zapojovat více.

I mezi mladšími RaR se mohou najít úplní nováčci, opět pak mají vyšší motivaci pro činnost, ale jejich zapojení je náročnější, protože je pro ně vše nové.

Vytvoření dohody

Nabídka zapojení musí být jasně formulována, např.: spoluvedení šestky světlušek ve spolupráci s dalším roverem, příprava programů na víkendové akce pro vlčata, funkce zástupce vedoucí roje…

Dále by zájemcům neměly chybět důležité informace, jako např. zda na to budou, nebo nebudou sami, jestli mají vedoucí už stanovené cíle tábora, výpravy či roku nebo také, na jak dlouho spolupráce bude, kolik času asi zabere příprava programu… K nastavení spolupráce nám může pomoci i dobrovolnická dohoda.

RaR plní výzvy a projekty. Výprava vlčat a světlušek může být společným projektem v rámci roverského programu, výzva by zase mohla vypadat jako příprava a reflexe pěti schůzek.

Pokud do vedení šestek hledáme RaR, kteří by byli schopni celý rok připravovat program, musíme zjistit, jaká je jejich motivace a podpořit ji. Tou může být i to, že šestku povedou ve dvou nebo více lidech, takže příprava programu nebude tolik náročná. Vedení roje, smečky nebo oddílu může nabídnout kvalitně zpracovaný plán činnosti, případně RaR zapojit do jeho přípravy.

Roveři a rangers budou mít jistě i hromadu svých nápadů na program, které budou chtít zrealizovat. Mnozí z nich v dětství vlčaty, světluškami nebo žabičkami  byli a mohou vyzkoušet program, který sami zažili.

Konkrétní nabídka pro RaR může vypadat nějak takto:

Staň se na rok vedoucím šestky vlčat

Nabízíme vedení zelené šestky vlčat pro 2–3 rovery nebo rangers ve věku 16+.

V šestce je aktuálně 8 vlčat od 7 do 10 let. Schůzky máme každý čtvrtek od 15:30 do 17:30. Vedení šestky bude na jeden rok, od září do června, delší zapojení po domluvě. Příprava schůzky ti zabere asi hodinu týdně. Vedení smečky má připravené osvědčené programy na schůzky, ale budeš mít prostor i pro své nápady. Každý rok připravujeme podrobný roční plán činnosti, do jehož plánování se budeš moct zapojit. Víkendové akce smečky máme rozděleny mezi zkušenější vedoucí, tvá účast je vítaná. Pokud máš zájem nebo dotaz, ozvi se nám do konce května.

Bohužel se někdy může stát, že i když byla spolupráce na začátku jasně definovaná a všechny strany se dohodly na podmínkách, nakonec to nedopadne. Tohle nesmí vedení odradit. Zeptejte se RaR, co by jim pomohlo k zapojení. Možná stačí jen pár změn v nabídce spolupráce. V případě, že RaR chystají program na dvouhodinovou schůzku pro svou šestku, stráví její přípravou a realizací minimálně 3 hodiny týdně, což je dost času. Jakákoliv podpora a ulehčení může být motivační. Nebojte se také oslovovat přímo konkrétní RaR, pokud víte, že jsou schopní a mají k vlčatům, světluškám nebo žabičkám blízko, případně že sami byli členy smečky vlčat, roje světlušek nebo oddílu žabiček.

Podpora je základ

Mějme na paměti, že o všechny vedoucí je třeba pečovat a v roji či smečce vytvářet otevřenou atmosféru. Základem jsou dobře nastavené dohody a pravidla, ale také pochopení pro potřeby ostatních. Hlavně u nových členů vedení si častěji ověřujme, že obě strany mají, co potřebují. Aby všichni cítili větší zodpovědnost za roj nebo smečku, je vhodné společné plánování, aby byl společný i výsledek.

Důležitá je zpětná vazba, a to nejen kvůli zajištění kvality programu, ale také pro motivaci, zlepšování i uvědomění si, co vše jsem se naučil/a. V rojích a smečkách by mělo být zvykem, že si vedoucí po schůzce program navzájem zhodnotí (ať už to jsou mladí RaR nebo zkušení vedoucí). Vždy by měl být prostor pro připomínky, návrhy na zlepšení i nápady na nové cesty, a to i ze strany RaR.

Foto: Karla Janatová – Kotě

V neposlední řadě je důležité vzdělávání – účast na akcích pro vedoucí vlčat, světlušek a žabiček (např. Poradní skála či Elixír), na vzdělávacích akcích nebo uspořádání přednášky či workshopu z nabízených programů Odboru vlčat a světlušek. To vše jednak zvyšuje kvalitu programu a jednak také podporuje motivaci. Vyzkoušet můžete i pravidelné setkání vedoucích vašeho oddílu nad metodikou. Třeba jednou měsíčně se potkáte a uděláte schůzku, zaměříte se na jednu oblast (idea, stezky, …) a sypete nápady, jak s ní pracovat, nebo si něco zahrajete.

A ať už je příprava programu brnkačka, nebo zabere několik hodin, nezapomínejte RaR pravidelně děkovat, třeba jen za ten čas, který tomu věnovali.  

Podporujte RaR i v plnění roverského programu. Můžete se stát patronem či patronkou a provést je nejen ve vedení vlčat a světlušek, ale také cestou roveringu.

Parta, parta a zase parta

Pro dlouhodobé fungování u roje nebo smečky je kromě smysluplného programu a radosti dětí zásadní i potřeba být s lidmi, které mám rád/a. RaR a celé vedení potřebuje společně něco zažít i mimo klasický program oddílu – vyrazit společně na puťák, na vodu, do divadla nebo do čajovny. Každý z RaR by měl mít možnost, kromě přípravy programu pro druhé, zažít i něco pro sebe.

Hlavním úkolem pro mladší roverský věk je putování a plnění výzev a projektů. Pro starší roverský věk je to vedení a provázení. Propojte tyto hlavní úkoly a plňte společně výzvy a projekty, putujte přírodou, vyražte na Obrok, Miquik či jiné roverské akce. Zažijete rovering i stmelíte partu vedení oddílu.

O autorech

Členka Odboru vlčat a světlušek, výchovná zpravodajka
Vedoucí koedukovaného oddílu v Suchdole nad Odrou a vedou