Téma: komentář

Mají se mladí podílet na vedení organizace?

Foto: Archiv Sevýz

Myslím si, že ano. V současnosti jsem na stáži ve Světové skautské kanceláři v Kuala Lumpuru a i tady se často setkávám s lidmi pod 30 let, kteří jsou ve vedení národní skautské organizace. Téma zapojení mladých hýbe organizací také na globální úrovni při vytváření nové strategie

Skauting je hnutí mladých podporovaných dospělými, nikoliv hnutí pro mladé lidi, které řídí pouze dospělí. Co přináší mladí naší organizaci? Nabízí své nadšení, odvahu do realizace projektů, podnětné otázky a bezprostřední vnímání světa z pohledu mladších členů a členek organizace. Všichni společně se s úctou a respektem k sobě navzájem máme zamýšlet nad dalším směřováním Junáka – českého skauta.

Mám na srdci myšlenku ještě rozmanitějšího zastoupení v ústředních orgánech. Myslím si, že když se na rozhodovacích procesech budou podílet osoby s různými zkušenostmi, věkem a vzděláním, bude vzájemná diskuze pestřejší a díky tomu budou výsledná rozhodnutí více přispívat k vytváření lepšího světa. Proto bychom měli podporovat větší zapojení mladých lidí ve věku 20–30 let na všech úrovních organizace.

Skautskou výchovou rozvíjíme velmi důležitou vlastnost – zodpovědnost, přijímanou postupně. Jako vlče pro mě na výpravě bylo obtížné si sbalit všechny věci do batohu a na nic nezapomenout. Když jsem se stal skautem a později rádcem družiny, připravoval jsem program schůzek a výprav pro ostatní. A v roli zástupce vedoucího oddílu jsem už měl zodpovědnost za chod celého oddílu. Jak ji ale rozvíjíme v organizaci dále?

Poté, co mladí členové a členky hnutí opustí domovské středisko, nemají dostatek prostoru pro to, aby mohli přijímat větší díl odpovědnosti v rámci směřování organizace. Myslím, že pro nás mladé v Junáku máme nabízet místo, kde budou naše hlasy slyšet. WOSM nabízí různé nástroje pro posílení zapojení mladých. Jedním z nich je Národní skautské fórum mládeže (National Scout Youth Forum). To si u nás představuji jako platformu pro mladé lidi, kteří skrze ni mohou vyjadřovat své postoje ke skautským tématům a předkládat ústředním orgánům doporučení k otázkám, které je zajímají. Přál bych si, aby fórum také nabídlo prostor pro posílení kompetencí, které delegátům a delegátkám umožní účinněji se podílet na rozhodovacích procesech a zastávat vedoucí role v rámci hnutí i mimo něj.

Věřím, že až pojede někdo z mladých v dalších letech na The Academy, bude tam sdílet, jak se nám v Junáku – českém skautu podařilo vést diskuzi o větším zapojení mladých na všech úrovních organizace.

O autorech

Teď je na stáži ve Světové skautské kanceláři v Kual