Téma: komentář

Družina a rozvoj zručnosti

Foto: Lucie Horáková – Basa

Stále častěji se ozývají hlasy, které upozorňují na zhoršující se manuální dovednosti dětí. Příliš mnoho času tráví u telefonů a počítačů, a to hlavně na úkor pohybu a činností, při kterých by zlepšovali svou zručnost. Skauting by mohl pomoci tyto zanedbávané kompetence rozvíjet. Děláme však pro to dost? Využíváme k tomu aktivity v družině? Nebo jsme se spokojili hlavně s hraním her?

Vhodné místo pro rozvoj aktivit zaměřených na manuální dovednosti je letní tábor. Kromě potřebných tradičních staveb je spoustu času i na nové nápady, které mohou dětem poskytnout prostor pro jejich rozvoj. Skutečně je nutné, aby většinu staveb stavěli roveři a dospělí? Nemohou to zvládnout skauti a skautky sami? A pokud nemohou, opravdu potřebujeme náročné a nákladné konstrukce?


Před léty náš oddíl skautů vyrazil na nové tábořiště do slovenských hor, a to s minimem materiálu. Nepřeváželi jsme žádné skládací stoly a lavice, žádné desky na jejich stavbu. Rozhodli jsme se pro vybavení kuchyně a jídelny využít kulatinu z lesa a místo hřebíků jsme vzali provázky. Cílem nebylo jen postavit zařízení jídelny a kuchyně, ale hlavně dát prostor jednotlivým družinám pracovat samostatně. Ukázali jsme hochům, jak postupovat a nechali jsme družiny samostatně plánovat, navrhovat a stavět. Každá družina postupovala jinak a výsledky byly značně rozdílné, ale během jednoho dne byla jídelna vybavená. Možná si říkáte, že je škoda věnovat odpoledne nebo dokonce celý den na jednoduchou stavbu, ale přínos byl rozhodně větší než jen jídelní stoly a lavice. Obrovskou výhodou se ukázalo prohloubení spolupráce v družině. Kluci se doplňovali, pomáhali si, vzájemně se učili, a hlavně měli společný cíl – vytvořit místo, které jim mělo sloužit další týdny.

Na stejném táboře pak jedna družina vymyslela do svého družinového stanu vázanou konstrukci pro osobní věci a pro umístění lehátek ležících do té doby na zemi. Systém se ostatním zalíbil a na dalších táborech podobné vázané konstrukce stavěly již všechny družiny. Potvrdilo se, že je důležité vytvořit táborníkům prostor pro jejich samostatnou aktivitu a rozvoj nápadů.

Pokud nechcete se zahájením družinových aktivit zaměřených na rozvoj zručnosti čekat až na tábor, můžete něco vyrábět na družinových schůzkách. Skvělou aktivitou pro družinu je například stavba a následná instalace ptačí budky. Nápadů určitě najdete a vymyslíte sami dost. Stačí jen začít. Nevadí, že se napoprvé některé výtvory nepovedou. Cílem není ani tak vytvořit kvalitní výrobky, ale samotný proces, při kterém se skauti a skautky v prostředí své družiny a s podporou svých kamarádů zdokonalují ve svých manuálních dovednostech. Někteří z nich možná poprvé vyrobí něco praktického vlastníma rukama.

O autorech

Mnoho let vedl oddíl skautů, nyní se věnuje vlčatům a